NYHETER
SDU-forskare och ABENA arbetar tillsammans för att ta fram ett munskydd som neutraliserar och varnar när det kommer i kontakt med coronavirus
den 8 december 2020
ABENA i Danmark har gått samman med nanoforskare vid SDU i Sønderborg för att utveckla ett munskydd som kan bli ett kraftfullt vapen i kampen mot COVID-19.
- Vi tror mycket på tekniken och har redan påbörjat de första testerna, så vår förhoppning är att kunna erbjuda munskydden så snart som möjligt. Munskyddet kapslar in och neutraliserar coronaviruset och varnar dessutom när det kommer i kontakt med viruset. På så sätt kan munskyddet även fungera som ett spårningsverktyg, säger Jacob Marcussen, Executive Assistant to CEO, Abena Danmark.
Mikropartiklar kapslar in och neutraliserar viruset
Professor Yogendra Mishra arbetar med så kallade tetrapods, mikropartiklar belagda med zinkoxid som har viral bindingsförmåga och kan därför fungera som avancerat virusskydd i munskydd och annan skyddsutrustning.
- Mikropartiklarna binder sig till coronavirusets ytproteiner, som kallas Spike (S). Viruset blir inkapslat och kan därför inte bindas till cellerna i våra kroppar. Själva konceptet och tekniken i sig är prisvärd, enkel och går snabbt att producera i stor skala, säger Yogendra Mishra.
Sensorn varnar användaren
Docent Roana de Oliveira Hansen forskar bland annat på känsliga sensorsystem som kan mäta de organiska molekylerna som utgör det yttre skiktet av coronavirus. Målet är att munskyddet, som är anslutet till en liten batterienhet, ska varna användaren när sensorn upptäcker coronavirus. Information kan skickas till användarens mobil och även till statens smittspårningsapp.
- Om potentialen hos sensorerna i mikropartiklarna är så hög som vi förväntar oss, baserat på vår forskning, kommer munskyddet att kunna avge en signal som inte stör användaren alls, säger Roana de Oliviera Hansen.
Tekniken kan användas mot andra virus
Det kan ta upp till ett år innan nanomunskyddet finns på marknaden, och det är därför rimligt att tro att ett vaccin blir godkänt innan dess. Men det kommer att ta tid att implementera och distribuera vaccinet. Vi vet heller inte ännu hur länge immuniteten varar och ifall det kommer att behövas en uppföljande vaccination. Därför kommer vi sannolikt att behöva fortsätta följa de restriktioner vi har vant oss vid under pandemin – som att använda munskydd.
- Tanken är att tekniken även kan användas för andra virus. Målet är att ta fram en produkt som kan användas idag, men i hög grad även i framtiden. Jag hoppas att vår produkt kan vara klar före sommaren 2021, men det kan likväl ta upp till ett år. Tekniken och konceptet måste testas grundligt och sedan måste en produktionsapparat sättas upp. Projektet är högt prioriterat på grund av den höga efterfrågan och vi hoppas också få finansiering så att vi kan fortsätta hålla tempo i processen, säger Jacob Marcussen.
Stolthet inom koncernen
Kollegorna i Sverige följer utvecklingen med stort intresse och ABENA ABs vd Fredric Moe uttrycker stolthet för projektet.
- Det här är ett bevis på ABENAs målsättning att alltid ligga i framkant. Att vi är med och satsar på forskningen inom ett så viktigt och högaktuellt område känns givetvis extra tillfredsställande. Från Sveriges sida följer vi den fortsatta utvecklingen av nanomunskyddet och hoppas att vi får se det på marknaden under nästa år, säger Fredric Moe.
Nyhetsöversikt
SDU-forskare och ABENA arbetar tillsammans för att ta fram ett munskydd som neutraliserar och varnar när det kommer i kontakt med coronavirus
/Default.aspx?ID=4683&newsid=772&Action=1&M=NewsV2&PID=22961